تیم ملی ایران در جام جهانی قطر
تیم ملی ایران به عنوان اولین سهمیة آسیا با اقتدار راهی مرحله نهایی جام جهانی 2022 قطر شد. تا کنون تیم ملی ایران، شش بار در ادوار مختلف جام های جهانی حضور داشته و هنوز نتوانسته است طلسم صعود به مرحله ي یک شانزدهم نهایی را کسب کرده و از گروه خود صعود کند. برای سال ها حضور در جام جهانی برای تیم ملی ایران مهمترین هدف قلمداد می شد که البته ناکامی طولانی مدت حضور تیم ملی ایران در جام جهانی از اولین حضورش در این تورنمنت تا راهیابی دوباره به جام جهانی در این موضوع بی دلیل نیست. ایران برای سالیان متمادی یکی از قدرت های برتر در آسیا به شمار می رفت و جام جهانی 1978 آرژانتین اولین تجربة این کشور در تورنمنت معتبر جام جهانی فیفا به شمار می رفت، ایران در این این جام جهانی با تیم های ملی هلند، اسکاتلند و پرو در یک گروه قرار گرفت. ایران در سال 1978 با شکست تیم ملی استرالیا در تهران جواز حضور در جام جهانی را کسب کرد و در مرحلة گروهی این مسابقات در مقابل هلند و پرو شکست را پذیرفت و با تیم ملی اسکاتلند که یکی از تیم ها خوب آن سال ها به شمار می رفت، با کسب یک امتیاز به کار خود در اولین حضورش در جام جهانی پایان داد.
ایران برای رسیدن به جام جهانی چیزی در حدود بیست سال انتظار کشید که بدون شک رخداد های سیاسی ناشی از انقلاب اسلامی در این کشور بی تاثیر نبود، ایران در مقدماتی جام جهانی 1998 فرانسه، روند پرشتابی را آغاز کرد که نتایج غیر منتظره ای سرنوشت این تیم را به مسابقة پلی آف کشاند، طوری که ایران برای رسیدن دوباره به جام جهانی این بار در فرانسه باید بار دیگر با استرالیا رقابت می کرد. بازی رفت در تهران با نتیجة 1-1 به تساوی کشید و سرنوشت در ملبورن مشخص می شد، بازی سرنوشت ساز، هیجان انگیز و پر التهاب که در جامعه امیدوار ایران در نیمه های دهة هفتاد شمسی یک اتفاق مهم به شمار می رفت، بازی دراماتیک که با یک کامبک فوق العاده از سوی ایران همراه بود، درخشش احمدرضا عابدزاده دروازبان تیم ملی ایران فرصت ماندن در مسابقه را برای بازیکنان ایران فراهم کردو گل کریم باقری جان تازه ای به این تیم داد و در نهایت پاس علی دایی به خداداد عزیزی بازی را به تساوی 2-2 کشاند و این نتیجه در پایان مسابقه تیم ملی ایران را در مسابقه ای فراموش نشدنی به جام جهانی 1998 فرانسه رساند. اما انگار قرار نبود خاطره سازی های این تیم در فرانسه هم متوقف شود، در جام جهانی فرانسه تیم ملی ایران در کنار تیم های ملی آلمان ، یوگسلاوی و ایالات متحده امریکا قرار گرفت، همگروهی ایران و آمریکا در مرکز توجه ها قرار گرفت و بسیاری از روزنامه نگاران آن را بازی قرن نامیدند، ایران در بازی اول با یک گل از روی ضریة ایستگاهی بازی را به یوگسلاوی واگذار کرد. دیدار ایران آمریکا با عکس یادگاری زیبای دوتیم شروع شد و این تیم ملی ایران بود با گل های مهدی مهدوی کیا و حمید استیلی توانست این بازی مهم را پیروز شود، اما در نهایت با شکست در مقابل آلمان به کارش در فرانسه پایان داد.
تیم ملی ایران در جام های جهانی 2006 آلمان با مربیگری برانکو توانست به عنوان تیم اول راهی مسابقات شود و با دوباخت به مکزیک و پرتغال و مساوی در برابر آنگولا به کارش پایان داد. جام جهانی 2014 برزیل با هم گروهی نیجریه، آرژانتین و بوسنی همراه بود و مساوی ایران در برابر نیجریه، برای ایران یک موقعیت مناسب فراهم آورد، بازی فوق العادة ایران در برابر تیم ملی آرژانتین، ایران را به مساوی دیگر نزدیک می کرد اما درخشش لیونل مسی امید های ایران را به یاس تبدیل کرد. باخت در مقابل بوسنی هم کار را یکسره کرد.در جام جهانی 2018 روسیه ایران در گروه مرگ قرار گرفت، پرتغال، ایران، اسپانیا و مراکش، ایران در بازی نخست در دقایق پایانی مراکش را شکست داد، بازی خوب و درخشانی را در مقابل پرتغال انجام داد، هرچند بازی را واگذار کرد، اما در دیدار پایانی اسپانیای بزرگ را به تساوی راضی کرد و نتیجه ای درخشان کسب کرد که در نهایت با کمترین فاصله از راهیابی به مرحلة بعد باز ماند.
این تیم در جام جهانی 2022 در گروه قرار گرفته که باید به مصاف تیم های ملی انگلستان، آمریکا و ولز برود، گروهی بسیار جذاب و تماشایی که بیرون زمین فوتبال جذابیت های مختلفی را به دنبال خواهد داشت. ایران در دوشنبه21 نوامبر در ساعت 16:30 دقیقه به مصاف تیم ملی انگلیس می رود، دیدار دوم این تیم با تیم ملی ولز در 20 نوامبر برگزار می شود که در روز جمعه می باشد، اما سومین دیدار این تیم مقابل تیم ملی آمریکاست که بدون شک حواشی غیر فوتبالی بسیاری خواهد داشت، نکته جالب توجه در خصوص این مسابقه برگزاری این دیدار در تاریخ 8 آذر است که یادآور بازی نوستالژیک تیم های ملی ایران و استرالیا در مقدماتی جام جهانی 1998 می باشد.